Projekt realizowany przez : Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji Gminy Oświęcim
Termin realizacji: 01.04.2021 - 31.09.2021
Lokalizacja: Gmina Oświęcim, Polska
Projekt współfinansowany z
„Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Wartość operacji: 53 593,87 PLN
Cele projektu:
- Wzrost atrakcyjności gospodarczej i turystycznej na obszarze LGD Dolina Soły do 2023 r.
- Rozwój tożsamości lokalnej na obszarze LGD "Dolina Soły" do 2023 r.
- Ochrona, promocja i rozwój produktów lokalnych oraz dziedzictwa lokalnego.
- Zachowanie dziedzictwa lokalnego poprzez doposażenie kuchni domów ludowych i organizacja imprez.
Działalność wszystkich KGW z terenu Gminy Oświęcim opiera się na dwóch zasadniczych filarach, jednym jest upowszechnianie kultury regionalnej oraz tradycji polskich, a drugim kultywowanie i promocja kuchni regionalnej i polskiej, przy maksymalnym wykorzystaniu produktów pochodzących od producentów z terenu Gminy Oświęcim i obszaru LGD.
Istotnym zadaniem w działalności OKSiR oraz KGW z terenu Gminy Oświęcim jest potrzeba, a wręcz obowiązek czerpania z dziedzictwa regionalnego i kulturowego, z pożytkiem dla rozwoju społeczeństwa lokalnego.
Przykładem takiego działania,który przy okazji daje impuls dla rozwoju turystyki, może być wykorzystanie smaków i aromatów dawnej kuchni regionalnej i polskiej, jako atrakcji przyciągającej potencjalnych turystów, ale i mieszkańców gminy.
Dodatkową korzyścią, którą możemy osiągnąć poprzez realizacje zadań w niniejszym projekcie jest wzrost zainteresowania zdrową żywnością, co ma niebagatelne znaczenie w dobie rozprzestrzeniania się żywności genetycznie modyfikowanej.
W ramach projektu realizowane będą następujące zadania:
Zadanie 1.
Zakup sprzętu gastronomicznego.
Doposażenie kuchni w DL w Brzezince oraz w DL w Porębie Wielkiej administrowanych przez OKSiR, z których korzystają Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Oświęcim w niezbędny sprzęt gastronomiczny.
Dzięki doposażeniu kuchni z których korzystają Koła Gospodyń Wiejskich będzie można w znacznym stopniu podnieść poziom oferty kulturalnej Gminy Oświęcim i obszaru LGD , co bezpośrednio przełoży się na wzrost atrakcyjności gospodarczej i turystycznej.
Sprzęty kuchenne :
- piec konwekcyjno-parowy elektryczny min. 4 półkowy z pojemnikami GN oraz kompletem niezbędnych akcesoriów - 1 sztuka
- odstawa pod piec konwekcyjno-parowy- 1 sztuka
- zmywarka uniwersalna z pompą odpływu,osprzętowieniem potrzebnym do montażu , zestawem środków chemicznych oraz podstawą – 2 sztuki
- taboret gastronomiczny gazowy , jednopalnikowy, niski- 2 sztuki
- kuchnia gastronomiczna, gazowa 6 palnikowa z podstawą - 2 sztuki • patelnia gastronomiczna, elektryczna poj. min.37 litrów- 1 sztuka
- garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką 50 litrów ze stali- 4 sztuki
- garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką 30 litrów ze stali- 6 sztuk
- garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką17 litrów ze stali- 10 sztuk
- patelnia duża ze stali nierdzewnej o średnicy 40 cm- 2 sztuki
- patelnia średnia ze stali nierdzewnej o średnicy 32 cm- 2 sztuki
- patelnia mała ze stali nierdzewnej o średnicy 28 cm- 2 sztuki
2. Organizacja imprezy kulturalnej pn. „Dzień Kuchni Polskiej i Regionalnej”.
Dzień Kuchni Polskiej i Regionalnej będzie imprezą plenerową, otwartą i bezpłatną skierowaną do wszystkich mieszkańców Gminy Oświęcim oraz obszaru LGD, a także do wszystkich KGW oraz zespołów śpiewaczych z terenu naszej Gminy.
Głównym celem tego wydarzenia jest promowanie i kultywowanie bogatych tradycji kuchni regionalnej i polskiej, a także lokalnych produktów oraz realizowanie polityki integracji społecznej w środowisku lokalnym poprzez aktywizowanie, animowanie, inspirowanie i integrowanie lokalnej społeczności.
„Dzień Kuchni Polskiej i Regionalnej” jest wspaniałą okazją do spotkania i wspólnej zabawy mieszkańców Gminy Oświęcim i obszaru LGD. To również sprzyjająca okoliczność do wzmacniania więzi pomiędzy przedstawicielami rożnych grup wiekowych czy zawodowych ( w tym osób z grup defaworyzowanych), jak również zawieraniu nowych znajomości, czy wymiany doświadczeń i poglądów. Organizacja w/w imprezy kulturalnej pozwoli na zwiększenie, wśród jej uczestników, poczucia przynależności do większej całości, jaką jest społeczność Gminy Oświęcim i obszaru LGD. Zadanie przyczyni się do wzrostu identyfikacji lokalnej z "Małą Ojczyzną" jaką jest Gmina Oświęcim i obszar LGD.
W ramach tego zadania zakupione zostaną następujące sprzęty kuchenne:
- patelnia duża ze stali nierdzewnej o średnicy 40 cm – 2 sztuki
- patelnia średnia ze stali nierdzewnej o średnicy 32 cm – 2 sztuki
- patelnia mała ze stali nierdzewnej o średnicy 28 cm – 2 sztuki
- kociołek elektryczny do zup min. 10 litrów, moc min. 400 W -3 sztuki
- -podgrzewacz do potraw prostokątny -3 sztuki
Plan wydarzenia:
- prezentacja i darmowa degustacja regionalnych potraw przygotowanych przez uczestników konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Oświęcim
- konkurs kulinarny dla KGW z nagrodami
- przegląd zespołów regionalnych z terenu Gminy Oświęcim
- darmowa strefa aktywnego wypoczynku dla całych rodzin PARK ROZRYWKI.
Miejsce: teren przy Domu Ludowym w Porębie Wielkiej
Termin: lipiec 2021 ( dokładna data zostanie podana w terminie późniejszym)
Bezpośrednimi odbiorcami projektu będą:
Mieszkańcy gminy Oświęcim, w tym przede wszystkim czynni uczestnicy
działań kulturalnych tj. członkowie kół gospodyń wiejskich, grup i stowarzyszeń seniorów oraz
emerytów i zespołów artystycznych. Dodatkowo pracownicy i sympatycy jednostek prowadzących działalność ukierunkowaną na krzewienie kultury, dzieci i młodzież, władze samorządowe, przedstawiciele lokalnych instytucji, a także turyści i mieszkańcy innych miejscowości.